La FCC i l'ONC demanen al jurat més de 50 anys de condenma per assassinat per l'autor del doble crim d'Aspa

22/01/19

Ahir va començar a l´Audiència de Lleida el judici, amb jurat popular, contra Ismael Rodríguez, autor de la mort de dos Agents Rurals a Aspa. La FCC i l´ONC, acusació popular en aquest judici, demanaran una condemna exemplaritzant.

La Federació Catalana de Caça i la Oficina Nacional de la Caza han sol·licitat al jurat una condemna per assassinat i més de 50 anys de presó per a l'acusat per l'assassinat de dos agents rurals a la localitat d'Aspa (Lleida).

A la primera sessió del judici per l'assassinat de dos agents rurals morts en acte de servei a la localitat d'Aspa (Lleida) les acusacions i les defenses van exposar les seves respectives peticions, explicant al tribunal del jurat popular quins són els delictes pels quals acusen i els motius. La defensa va presentar com qüestions prèvies diversos informes pericials per tal de fer valer una suposada anomalia psiquiàtrica que li permeti finalment minorar la condemna. També va al·legar l'existència d'una atenuant de confessió.

La Federació Catalana de Caça i la ONC han comparegut com a acusació popular. Santiago Ballesteros, l'advocat que representa les dues entitats, va expressar a la Sala el compromís del col·lectiu de caçadors i d'aquestes entitats "amb les famílies, amb el cos d'agents rurals, i amb l'Administració cinegètica i societat en general". Al seu torn va mantenir la pertinència de qualificar els fets com a assassinat i no com un homicidi tenint en compte "impossibilitat dels agents de defensar-se, l'atac pujat, inopinat i sorprenent de l'agressor".

Aquestes circumstàncies qualifiquen el crim des del punt de vista penal i el converteixen en un assassinat. ONC i Federació Catalana de Caça han sol·licitat penes de cinc anys de presó per cada assassinat, "tenint en compte la gravetat dels fets, l'alarma social que van generar, la gratuïtat de l'agressió, i que va afectar a dues persones a la flor de seva vida que deixen vídua i dos nens petits ". Al seu torn, Ballesteros, va argumentar al Jurat la necessitat de condemnar el processat per la resta de delictes que s'acusen: tinença il·lícita d'armes, delicte contra la fauna, i atemptat a l'autoritat.

La defensa i el propi acusat en la seva declaració van insistir en l'existència d'una patologia epilèptica amb repercussió en la seva conducta. Durant el llarg interrogatori, Ismael Rodríguez Clemente, ha insistit que no recordava el que ha passat en el moment dels trets, atribuint el crim a una reacció relacionada amb el seu "mal". Per a les acusacions, es tracta en realitat d'una cortina de fum, "l'únic comodí que pot jugar en la seva defensa l'acusat", en paraules al Jurat de Santiago Ballesteros. Igualment es va oposar a l'aplicació de l'atenuant de confessió per tractar-se d'una actuació no espontània, sinó induïda i forçada per la resta d'integrants de la partida de caça.

Respecte de l'altre acusat, la seva defensa va demanar l'absolució per l'acusació a títol de cooperador necessari per un delicte de tinença il·lícita d'armes. També en els interrogatoris van haver constants preguntes als agents que van instruir posteriorment l'atestat sobre els requisits i les obligacions de custòdia de les armes. En la seva declaració l'altre acusat, va incórrer en importants contradiccions amb Ismael Rodríguez Clemente.

El judici continuarà fins al dia dimecres dia vint de gener, on previsiblement s'acabarà la pràctica de la prova i acusacions i defensa realitzaran els seus informes finals. Després els Jurats hauran de deliberar sobre l'objecte del veredicte. És previsible que dijous a la tarda o divendres pugui existir una fallada del tribunal popular.

 

Video amb valoració per part de Santiago Ballesteros, abogado de la FCC i l'ONC en aquest judici

 

Share this
Go to top